Dežurna čula

“Jer sve što ljubimo stvorili smo sami”

“Muškarac je uspeo da izmisli i pripiše ženi sve odlike karaktera koje ona, u stvari, nema, čak koje su više njegove nego ženine. Tako, muškarac misli da je žena slaba i zbunjena, a ona je izvanredno gipka, smela, dosledna, i uvek zna šta hoće i koliko može.”

Ovako je pisao Jovan Dučić (1871 – 1943). Za svaku njegovu misao o ženi, a pročitala sam ih mnogo, čini mi se da bih i ja tako rekla. Čak i kada je pisao o ženi kao varljivoj, lažljivoj, proračunatoj, lukavoj, prevrtljivoj. Znam da sve mi to jesmo, ponekad. Mnogo više nego muškarci.

Ali, umeo je i žestoko da nas uzdigne. Našu pamet, snalažljivost, dovitljivost, mudrost.

“Žena je najviši podstrek ljudskog stvaranja: ona stoji u zenitu muškarčeve misli i akcije, i njoj se duguju sve lepote i veličine ljudskog genija.”

Dokazao je to, sopstvenim primerom, na najnežniji i najlepši način. U analima ljubavne poezije njegova “Pesma ženi” pri samom je vrhu:

Zato ga i volim, zato mu se već decenijama vraćam.

Ali, da li je on i koga voleo? Nije se ženio. Zna se da je bio tajno veren sa Magdalenom Nikolić.

Profesor Ljiljana Lukić navodi da je Dučić kratko stanovao u kući Magdalene Nikolić koja je živela sa sestrom. Posle raskida sa Dučićem, Magdalena se zarekla da nikada više neće izaći iz kuće. „Kao kakva romaneskna heroina, živela je od uspomena i jedine srećne trenutke nalazila je u čitanju pisama i pesama čoveka koga je volela“, kaže profesor Lukić. Dučićeva tajna verenica u amanet je ostavila da joj nakon smrti na spomenik uklešu sledeće reči, koje se i dan danas čitaju na bijeljinskom groblju: „Maga Nikolić-Živanović, 1874-1957, sama pesnik i pesnika Jove Dučića prvo nadahnuće“.

Iz ljubavne veze sa glumicom Jovankom Jovanović imao je vanbračnog sina Jovicu koji se kao mlad ubio.

Jedni kažu, voleo je žene. To se, itekako, prepoznaje u ovim  rečima:

“Ženu treba uzeti za ono što jeste i ne pokušavati da je izgrađujemo bolje nego što je Bog napravio: a ako se žena uzme za onakvu kakva je odista, onda može još doneti muškarcu neizmerno puno radosti.”

Drugi kažu da je bio ženomrzac.

” Žena uvek mora da ima nekoga koga će mučiti. Bilo muža, bilo ljubavnika“

I u obe tvrdnje ima istine. Meni se, odvajkada, sviđa ovo Dučićevo opažanje:

 “Žena dobro zna da je slaba samo kad voli.”

Eto, ja volim Dučića zato sam i slaba. Prema njemu. A vi?

IZVOR FOTOGRAFIJE: si-jay.deviantart.com

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *